четверг, 21 февраля 2019 г.

День рідної мови
Щороку, 21 лютого, світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови.


День був встановлений у листопаді 1999 року на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО з метою захисту мовної й культурної багатоманітності. Історія свята, на жаль, має трагічний початок. 21 лютого 1952 року у Бангладеш (Східний Пакистан) пакистанська влада жорстоко придушила мітингувальників (це були переважно студенти), які висловлювали свій протест проти урядової заборони на використання в країні своєї рідної – бенгальської мови. Після проголошення незалежності Бангладеш у 1971 році, цей день відзначають в країні як день мучеників, вшановуючи пам’ять загиблих за рідну мову. Саме за пропозицією цієї країни ЮНЕСКО проголосило 21 лютого Міжнародним днем рідної мови.
За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов. Майже половина з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.
Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.
В Україні живе понад 130 національних меншин – носіїв 79 мов. Згідно зі статтею 10 Конституції України "Державною мовою в Україні є українська мова". Але в Україні є також і мови, які знаходяться на межі зникнення: зокрема, два діалекти ромської мови, кримчацька, урумська мови, а також галицький діалект караїмської мови.
В нашій країні рідній мові присвячене свято – День української писемності та мови, яке щороку відзначається 9 листопада, в день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця – послідовника творців слов’янської писемності Кирила і Мефодія.
Тема Міжнародного дня рідної мови 2018 року – "Збереження лінгвістичної різноманітності і просування багатомовності в рамках досягнення цілей в галузі сталого розвитку".


Cвято мови в школі

     Ми – українці. Живемо у вільній незалежній державі – Україні. Розмовляємо рідною державною мовою. А мова в нас красива і багата, мелодійна і щира, як і душа нашого народу.
     Земля українська стародавня, така ж давня, і наша мова. Учені довели, що вік нашої мови – 7 тисяч років. З покоління в покоління, в часи розквіту та падіння передавали нам предки цей скарб. Народ плекав рідну мову у піснях, легендах, переказах і передавав від роду до роду, щоб не загинула.

     Для нас рідна мова – це не тільки дорога спадщина, яка об'єднує в собі народну мудрість, вироблену десятками й сотнями поколінь. Це наша гордість, бо все, що створено нею, увійшло в скарбницю загальнолюдської культури.

    Щороку, 21 лютого, світова громадськість відзначає Міжнародний день рідної мови.                                                                                                                                                               Традиційно, 21 лютого, у день рідної мови пройшли заходи, присвячені цьому святу. У 2 класі вчитель Овчарчина Валентина Василівна провела відкритий урок рідної мови . Крім того, учні початкових класів взяли участь в інтелектуальних перервах. під час яких із задоволенням відгадували ребуси. кросворди. шаради, загадки. Старшокласники в цей день змагалися в  конкурсі на краще написання   диктанту . В даному заході взяли участь учні 5-7, 8,9 та 10,11 класів. Учні писали різнідиктанти,  але всі вони були об' єднані спільною темою  "Рідна мова". Перемогу в конкурсі здобула учениця  7 класу Клименко Тетяна.

       А завершився день мовної грою "Я люблю українську", участь в якій взяли найкращі знавці мови: Клименко Т.. Капленко К. ( 7 клас), Фурлет І. Миколюк М.. Клюзка Є.( 9 клас), Нестеренко В., Клець А., Петрова С., Сисоєва І. ( 10 клас), Головінов М.( 11 клас). Цікавим і захоплюючим було  змагання  команд  " Юні мовознавці" та "Озброєні словом". Мужньо вони вистояли такі конкурси, як  "Давайте позайомимось", "Розминка", «Скажи без затримки», .«Мандри слова» , « Магія слова»  , "Літературна світлиця" , і в нелегкій боротьбі перемогла команда "Юні мовознавці"( капітан команди Капленко Катерина, гравці - Головінов Микола, Миколюк Микола, Сисоєва Інна, Клюзка Єлизавета).                                          В кінці гри було також визначено кращого знавця мови. Цей титул отримала учениця 7 класу Клименко Тетяна .


           











Комментариев нет:

Отправить комментарий