четверг, 31 октября 2013 г.

Козацькому роду – нема переводу!


 За гарною традицією щороку до Дня українського козацтва  в КЗ «Новоуспенівська ЗОШ  І – ІІІ ступенів» з метою формування національно – патріотичної свідомості учнів, розвитку духовності та відродження традицій українського народу проводиться Тиждень  козацької слави.   Цей навчальний рік теж не став виключенням. Тут з 14 по 21 жовтня пройшла ціла низка заходів, в яких активно взяли участь усі  школярі.

З давніх – давен людям відомо: «дерево життя» - це гілочка, на якій ростуть три листочки. Перший листочок – це символ минулого часу, другий – сучасного, а третій – майбутнього. Зображення «дерева життя» трапляється на камені далеких часів і свідчить, що люди ще в сиву давнину знали про нерозривний зв'язок поколінь. Тож усе, що нас оточує, - це наслідки славетного та трагічного минулого, а з того, що відбувається нині, народжується майбутнє. І щоб правильно орієнтуватися в сучасному житті треба вивчати минуле свого народу, його історію, відроджувати звичаї та традиції.
Оскільки у героїчному минулому найбільше проявляється національний характер народу, його душевна краса, талант, то ці сторінки особливо хвилюють і викладають почуття національної гордості.
  Запорізька  Січ… козаччина – легендарне минуле України, його святиня, синонім свободи, національної гідності і талановитості. Саме там існував культ фізичної доскона-лості людини,  а також при ній були спеціальні козацькі школи, де хлопчаків навчали бою, натягати лук, коня з рук не випускати, розвідці, володінню шаблями та списами, умінню стрибати, поводженню в різних життєвих ситуаціях.  За такі риси і вибирали козаків. А вони свої здібності виявляли під час бою і козацьких забав, які проводилися у час відпо-чинку.  Фізична досконалість була основною ознакою богатирів Київської Русі, Запорізь-кої  Січі та має стати ознакою громадян нашої держави.
            За гарною традицією щороку до Дня українського козацтва  в КЗ «Новоуспенівська ЗОШ  І – ІІІ ступенів» з метою формування національно – патріотичної свідомості учнів, розвитку духовності та відродження традицій українського народу проводиться Тиждень  козацької слави.   Цей навчальний рік теж не став виключенням. Тут з 14 по 21 жовтня пройшла ціла низка заходів, в яких активно взяли участь усі  школярі.

Впродовж тижня вони мали змогу подивитися фільм про історію виникнення  козацтва, Кривенко Л.С., бібліотекар закладу, представила учням захоплюючі матеріали про Запорізьку Січ та козаків. Вчителі початкових класів  організували  конкурс малюнків  на тему «Ми нащадки козацької слави», призові місця   в якому вибороли Капленко Катя  ( 2клас), Дериглазов Данило ( 4 клас) та Гончаренко Діана ( 3 клас). Крім того, було визначено переможців вікторини «Славетне козацьке життя». Ними стали Левищенко Ксенія та Норченко Віолетта ( 6 клас). Закінчився тиждень святом «Козацькому роду – нема переводу». Ведучими  цього запального   дійства  були Колокол Карина ( 7 клас) та Левищенко Ксенія ( 6 клас), а організували та провели його вчителі: Р.І. Носенко, М.І. Капленко, Л.С. Кривенко, А.А. Пасічняк, В.В. Нестеренко та педагог – організатор школи О.В.Клепалова.    

З кожним днем зростає інтерес багатьох людей до нашої історії. Тому всі конкурси заходу проводились з метою розширення знань дітей про історичні події, традиції, кмітливість, фізичну витримку українських козаків.
Яскраво, з натхненням і гідністю пройшла презентація команд , на якій учасники познайомили глядачів та журі зі своєю  назвою, емблемою та девізом, представили свого отамана – капітана команди. Кмітливість   юних «козаків»  зі знання історичних фактів минулого козаччини перевірялась на інтелектуальному конкурсі. У конкурсах  «Віджимання», «Найсильніший» «Козацька естафета»,   «Тачка», «Влучний стрілець» учасники показали свою силу, спритність та витривалість. Напруженим і вирішальним став конкурс   «Сила козацька – сила богатирська», у якому «козакам» знадобилася міць та сила, а ще неабияка кмітливість при перетягуванні каната…
           
Усі трималися по-козацьки: не зганьбили   роду українського.   Обране журі у складі вчителів початкових класів Клименко Н.О. , Левищенко А.В. та методиста відділу освіти Дундук О.С. уважно спостерігало за змаганням  та справедливо  оцінило його . За результатами конкурсів перемогу здобула «Козацька сила» ( отаман Капленко Роман), а  «Козаки з майбутнього» ( отаман  Трішечкін Андрій) були їхніми достойними суперниками протягом всієї гри. Переможці отримали грамоту та солодкий приз, який вони заслужили проявленими стараннями та спритністю.

  Пам’ятаймо , що ми є нащадками славних українських козаків. Любіть Україну, шануйте її народ. Хай кожен з нас своїми добрими справами і вчинками доведе, що козацькому роду - нема переводу! А козацька слава нехай не вмре, не загине та буде завжди в наших серцях!

                                                                                                Н.Дериглазова
                                                          вчитель КЗ «Новоуспенівська ЗОШ І – ІІІ ст..»

Комментариев нет:

Отправить комментарий