среда, 21 февраля 2018 г.




Турнір мовознавців


    21 лютого відзначається Міжнародний день рідної мови. Це відносно молоде свято – до календарів усього світу воно увійшло тільки у 1999 році. І в Україні це свято також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть. Історія свята, на жаль, має дуже трагічне начало. 21 лютого 1952 року у Бангладеші влада жорстоко придушила демонстрацію протесту протиурядової заборони на використання в країні бенгальської мови. Відтоді цей день у Бангладеші став днем полегших за рідну мову. Минуло багато років. Аж у жовтні 1999 року на Тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО було запроваджено Міжнародний день рідної мови, а починаючи з 21 лютого 2000 року, цей день відзначають і в нас.
   І ось саме сьогодні, в День рідної мови, у школі відбулася  інтелектуальна гра «Мовний марафон» , за результатами якої було визначено кращого знавця рідної мови  школи.  У грі брали участь учні   6-11 класів, дві команди "Мовознавці" - Миколюк Микола, Левищенко Ксенія, Дериглазов Данило, Капленко Катерина, Клименко Тетяна, Бобришева Ксенія, Зінченко Андрій, Крамарський Дмитро; "Лінгвісти"  -  Трішечкін Андрій, Дериглазов Олександр, Капленко Роман, Колокол Карина, Завгородній Вадим. Знання юних мовознавців оцінювало журі – вчителі української мови та літератури Капленко Марина Іванівна та Клепалова Ольга Василівна.
  "Мовний марафон" складався із шести конкурсів:    «Згоден – не згоден», «Лінгвістичні парадокси»,«Словотворці», «Народна мудрість»,«Мовний бліц», «Муки творчості».Крім того, було проведено гру з глядачами.
   У кінці конкурсу оголошено переможців, збірну команду 11 класу "Лінгвісти", а найкращим знавцем рідної мови визначено учня 8 класу Миколюка Миколу.
Вітаємо переможців!



Комментариев нет:

Отправить комментарий